Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan
 
 
Muziek MuziekMuziek

Muziek en het geloof vormen samen een onverbrekelijk geheel. Een mens immers heeft verstand en gevoel, of zo u wilt  'de ziel'.  Al datgene  dat onze zintuigen waarnemen komt in het verstand terecht en of we willen of niet, het wordt aldaar,mede met behulp van ons gevoel beoordeeld. Zo vormen wij een mening of een oordeel.

Maar met muziek ligt dat een beetje anders - ook muziek nemen wij waar met onze zintuigen, maar slechts zijdelings komt het dan via het verstand binnen. Muziek raakt rechstreeks ons gevoel en kan direct tot positieve of negatieve gevoelsuitingen leiden.

Bij een stuk muziek dat ons ins ons gevoel raakt kunnen de tranen je in je ogen springen; een melodie van vroeger, kan bij het luisteren een herinnering aan dat vroeger genereren.

 

Muziek en gemeente vormen één geheel. Wij belijden ons geloof onder andere door het zingen van psalmen en gezangen. Wij luisteren soms naar meer eigentijdse muziek om achter de melodie de boodschap die wordt gezongen te herkennen.

Maar naast de eenheid van muziek en gemeente is er het feit dat onze kerk uit 1760 een prachtige akoestiek heeft. Als onze kerk leeg is er er wordt muziek gemaakt, klinkt het allemaal wat leeg en hol, maar als er slechts enkele tientallen mensen aanwezig zijn is het anders, het geluid klinkt voller en de samenzang van de aanwezigen samen met orgel of piano geeft warmte!

Muziek, kerkgebouw en gemeente - een onbreekbare relatie.

 

Kijk voor verdere weergaven van muziek-kerk-gemeente
op onderliggende pagina's van deze site!

 

 

terug
 
 
 
 

Kerkdienst:
datum en tijdstip 30-09-2018 om 10.00 uur

Voorganger:
Ds. Rainer Wahl uit Ede
meer details

 
Kerkdienst Gemist?
23-09-2018
 
Kerkbuurten

  

      September 2018
 
 
Rock Solid
 
Rock Solid Friends
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.