Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Oostzaan - websites: grotekerkoostzaan.nl of pknoostzaan.nl
 
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan Nieuwsbrief PKN Oostzaan

Protestantse Gemeente Oostzaan 
Postbus 44
1510 AA Oostzaan
 
 


Beste mensen,
Om u blijvend te kunnen informeren is besloten om via de e-mail en onze websites een nieuwsbrief te doen uitgaan.

Als u zich per e-mail op deze nieuwsbrief wilt aanmelden, kan dat door een e-mail te sturen naar predikant@pknoostzaan.nl.

Sommige mensen geven aan dat zij de nieuwsbrief niet hebben ontvangen.
Dit komt waarschijnlijk omdat deze in de spambox terecht is gekomen.

U kunt e-mails van “predikant@pknoostzaan.nl” op de whitelist zetten en / ofpredikant@pknoostzaan.nl” als contactpersoon invoeren bij uw mailcontacten., zodat de nieuwsbrief in de toekomst niet meer in de spambox terecht komt.

Als u deze nieuwsbrief niet langer wenst te ontvangen, kunt u zich via het e-mailadres predikant@pknoostzaan.nl weer afmelden.

Met een hartelijke groet,
..................................................
Ds. Carola Dahmen
Predikant
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 15. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 15.

Kerkdienst 20 mei 2020,

Ds. Carola Dahmen
Predikant Beste mensen,

Hemelvaart. Normaal gesproken is dat een mooie dag, waarop we soms traditiegetrouw dauwtrappen. Soms zijn we met Hemelvaart in de kerk en als we die feestdag niet meer in de kerk vieren, kunnen we vaak op een andere - hemelse - manier genieten van de vrije dag.

Dit jaar voelt het toch wel anders. Velen hebben noodgedwongen al te veel vrije - lege - dagen achter de rug en dan is een “echte” vrije dag niet echt iets moois. Anderen, die misschien heel druk zijn, hebben ook op Hemelvaartsdag geen tijd om bij te komen. Op terras kunnen we op de meeste plaatsen nog niet zitten en als we al buiten zijn, dan voelt dat ook vaak ongemakkelijk, zo slingerend langs mensen lopen.

Misschien is het dan maar een mooi moment om Hemelvaartsdag niet naar buiten te kijken, niet naar de hemel en de vrije tijd, niet naar elders, maar naar binnen kijken. “Niet naar de hemel kijken? Gaat Hemelvaart dan niet juist om de hemel?” Ik vind dat het verhaal van Jezus’ hemelvaart ons op een totaal verkeerd been zet. Het lijkt erop dat het om de hemelvaart van Jezus gaat, erover dat hij in een wolk wordt opgenomen (en bij die wolk moeten we aan de wolkkolom uit de woestijn denken, waarin God nabij en verborgen was, vooruitgaand om het volk Israel te bevrijden), uit de tijd wordt gehaald, in de eeuwigheid, bij de Vader komt. Je bent dan geneigd om naar boven te kijken, naar de horizon, de toekomst, de hemel, leven na leven, de hemel die voorbij de aarde is. Maar juist dat is niet de bedoeling. “...jullie moeten niet naar de lucht blijven kijken. Jezus is naar de hemel gegaan, maar hij zal terugkomen op de wolken.” Hemelvaart gaat juist niet om de hemel, maar om het hier en nu. Zoals de kinderbijbel “Woord voor Woord” van Karel Eykman zo geweldig verwoord “Wat staan we hier naar de hemel te staren? Het komt nu op ons aan. Wij moeten overal gaan vertellen wat we gehoord hebben en wat we hebben meegemaakt. Ik geloof dat het eens op aarde zo zal worden dat Jezus weer bij ons wonen kan.” Onze blik is op de aarde gericht, op de mens naast ons, niet op wat misschien ooit is, maar wat onze handen en voeten nu moeten doen.

Ik denk dat dit juist in deze tijd van cruciaal belang is. Het is lastig, want we weten op dit moment niet hoe de toekomst eruit ziet. Wat wel of niet kan van de zomer, na de zomer, na de Corona-tijd. En je krijgt dan de neiging om te mijmeren over hoe en wat, om je blind te staren op de hemel, op de toekomst, op dat wat je niet kunt zien. Hemelvaart leert ons om naar het hier en nu te kijken, wortelt ons stevig in de aarde. Vraagt aan ons: wat kunnen we nu aan elkaar vertellen over liefde en vrede? Wat kunnen we nu doen om solidair met elkaar te zijn? Hoe staan we nu voor elkaar klaar? Niet kijken wat nu niet kan, maar wat wel kan. Een oefening in levenskunst, in de kunst om in het hier en nu te zijn en te weten: God gaat ons voor in bevrijding. Gaan we mee?

U leest het, weer een langere nieuwsbrief van mij. De rugpijn is nog niet weg, maar ik kan weer onbeperkter bewegen. Ook een bevrijding! Dank voor de lieve mailtjes en kaartjes en bloemen! Daarvan knap je echt op!
Morgen zal, zoals eerder gemeld, ds. Cornelis Visser mijn dienst over nemen. Onze cantorij is wel te zien en te horen! Van harte aanbevolen. Ook hebben een aantal mensen uit Zaandam een digitale puzzeltocht voorbereid:  www.protestantse-gemeente-zaandam.nl/

En op onze website vindt u binnenkort weer een nieuw filmpje voor de kinderen, dit keer over Hemelvaart.

Hartelijke groet,
..................................................
Ds. Carola Dahmen
Predikant 
 

Protestantse Gemeente Oostzaan 
Postbus 44
1510 AA Oostzaan
 

 

Regelmatig zal de nieuwsbrief van PKN Oostzaan, door ds. C. Dahmen verschijnen.
Dit is jaargang 1, nr. 15 20 mei 2020). Voor meer info: predikant@pknoostzaan.nl

of onze websites www.pknoostzaan.nl en www.grotekerkoostzaan.nl

 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 14. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 14.

Kerkdienst 17 mei 2020,

Ds. Carola Dahmen
Predikant Kerkdienst 17 mei 2020,
Voorganger van deze dienst is ds. Cornelis Visser PG Westzaan.


Inleiding op de dienst
Het evangelie van Johannes is geschreven eind 1e eeuw. Het is dan kort na de verwoesting van de tempel in 70 na Christus. De gemeente van Johannes heeft daar op velerlei wijze weet van gehad. Dieper in het hart kon een jood eigenlijk niet geraakt worden. Wie had ooit kunnen denken dat wij ooit in een vergelijkbare situatie zouden belanden? Ook voor onze gemeentes is het gebedshuis nu ontoegankelijk. We zijn ‘verstrooide’ gemeentes. Hoe kunnen we ons als gelovigen desondanks met elkaar verbonden blijven voelen? En hoe kunnen we (buiten de kerkmuren) ons geloof blijven voeden?
lees meer »
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 13. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 13.

Kerkdienst 10 mei 2020,

Ds. Carola Dahmen
Predikant Kerkdienst 10 mei 2020,
Voorganger van deze dienst is ds. Pieter van der Woel PG Zaandam


Inleiding op de dienst
De kerkdienst vanmorgen zal in het teken staan van een kamer bij God die alleen maar mooier wordt.

Terwijl we beneden aan de balie bleven wachten liet de receptioniste onze reisleider de kamer zien. We bleven wat afwachtend van de praal van het hotel beneden genieten, keken of we onze koffers allemaal hadden, zochten naar een oplaadplek voor de mobiel. We zagen alvast waar ons ontbijt zou kunnen worden geserveerd. Maar omdat we moe waren van de reis verlangden we naar een kamer, naar een schoon bed, en rust…
lees meer »
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 12. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 12.

Kerkdienst 3 mei 2020, 4e zondag van Pasen

Ds. Carola Dahmen
Predikant Kerkdienst 3 mei 2020, 4e zondag van Pasen
Voorganger van deze dienst is ds. Bart Vijfvinkel PG Wormer


Inleiding op de dienst
De kerkdienst vanmorgen zal in het teken staan van het einde van de Tweede Wereldoorlog 75 jaar geleden. Een dienst rond de Bijbelse thema’s bevrijding, gerechtigheid en vrede.

We volgen het alternatieve leesrooster en horen Exodus 17, 8-16 over de strijd tegen Israëls aartsvijand Amalek: `Toen Hitler in `Mein Kampf` uitriep dat het geweten een joodse uitvinding is, en hij vervolgens alles in het werk stelde om dat geweten tot zwijgen te brengen door dat volk tot zwijgen te brengen, toen was Amalek weer opgestaan...
lees meer »
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 11. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 11.

Overdenking 26-04-2020

Ds. Carola Dahmen
Predikant Hoe zal het zijn als we straks weer naar buiten mogen zoals we het gewend zijn? Hoe zal het zijn om de kinderen en kleinkinderen weer te kunnen omhelzen en te kussen? Hoe zal het zijn, ons werk, als het straks allemaal weer gewoon is, als we straks nog wel werk hebben tenminste? Hoe zal het zijn, als we gewoon weer met vrienden kunnen afspreken, naar theater, naar concerten, uit eten en op terras een biertje pakken? Hoe zal het zijn, in de kerken, in Wormer, Westzaan, Oostzaan, in Zaandam, in al die kerken, dat we straks weer gewoon met elkaar kunnen zingen, bidden, vieren?
lees meer »
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 10. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 10.

Digitalke kerkdienst 26-04-2020 Ds. Carola Dahmen

Ds. Carola Dahmen
Predikant Kerkdienst 26 april 2020

Inleiding op de dienst

We vervolgen de lezing van het evangelie van Johannes van afgelopen zondag. De leerlingen zitten nu niet meer binnen, ‘in quarantaine’, maar hebben hun werkzaamheden als vissers weer opgepakt. Het lijkt wel alsof er helemaal niets veranderd is, alsof Pasen niet geweest is. Maar het leven oppakken alsof er niets gebeurd is – het lukt niet. En pas wanneer ze weer zicht hebben op Jezus, geeft de diepte van het water voedsel om van te leven. Te midden van de catastrofe, te midden van leven dat door water, angst, door verdriet gaat, is God – Ik ben – erbij, weet ook Jesaja...
lees meer »
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 9. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 9.

Digitalke kerkdienst 19-04-2020 Ds. Cornelis Visser

Ds. Carola Dahmen

Predikant Kerkdienst 19 april 2020

Inleiding op de dienst
Dit zijn tijden waarin meer gebeurt dan we kunnen bevatten. Hoe herkenbaar is dan wel niet het Bijbelverhaal van vanmorgen (Johannes 20: 19-31)? De discipelen zitten vol angst ‘in quarantaine’. De deuren stijf op slot. Voor Tomas is alles wat hij te horen krijgt niet te geloven. Hij haalde er als ‘de ongelovige Tomas’ het woordenboek mee...
lees meer »
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 8. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 8.

Overdenkingen Stille zaterdag en Pasen

Ds. Carola Dahmen

Predikant 
 Beste mensen,

Ellende, ellende en nogmaals ellende ligt op de lippen van de bijbelse klaagliederen. Ik beveel het u, eerlijk gezegd, niet bepaald aan om Klaagliederen te lezen. Ook al is het schone poëzie, zit het boek – ook in de vertaling – meesterlijk in elkaar, het beschrijft gruwelijkheden die onder je huid gaan zitten. Maar Klaagliederen heeft natuurlijk wel een belangrijke functie in de bijbel en ook nog eens een belangrijke boodschap...
lees meer »
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 7. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 7.

Overdenking 10 april 2020 - Witte Donderdag

Ds. Carola Dahmen

Predikant 
 Beste mensen,

Het doet wat met je, als je alleen thuis zit op dit moment. Omdat je niet naar buiten mag of wilt, omdat je gevaar loopt om ziek te worden. Natuurlijk kun je bellen met elkaar, kaartjes schrijven, misschien zelfs skypen of facetimen. Maar dat is toch niet hetzelfde. Je mist de aanraking, de nabijheid, de geur, de aanwezigheid van iemand. Het doet wat met je, als je in quarantaine geplaatst wordt. Als je ziek bent, je ellendig voelt en ook nog weet dat je anderen kunt infecteren...
lees meer »
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 6. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 6.

Overdenking 05 april 2020

Ds. Carola Dahmen

Predikant 
 Beste mensen,

Als u beschikking heef over een smartphone, heeft u misschien net als ik op uw telefoon de NOS app geïnstalleerd. Op de NOS app is het nieuws steeds te volgen. Op dit moment lees ik vaak de live blog over het Corona nieuws. Je kunt er wel stapelgek van worden. Het is op dit moment een beetje de balans zoeken tussen geïnformeerd blijven en je hoofd af en toe wat rust te gunnen...
lees meer »
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 5. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 5.

03 april 2020

Ds. Carola Dahmen

Predikant 
 Beste mensen,

Het kwam voor niemand als een verrassing en toch was de persconferentie wel schrikken: nog zeker tot eind april blijven de huidige maatregelen van kracht. Er werd gewaarschuwd dat we nu maar aan het begin staan van deze tijd van isolatie. En nog meer dan dat is de dagelijkse update van cijfers rond het coronavirus schrikken. Zo veel doden, elke dag...
lees meer »
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 4. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 4.

29 maart 2020

Ds. Carola Dahmen

Predikant 
 Overdenking 29 maart 2020

Psalm 130, Romeinen 8:8-11

“Heer, raak mij aan met uw adem, reik mij uw stralend licht, wijs mij nieuwe wegen, geef op uw waarheid zicht.”

We hebben uit de bijbel psalm 130 gehoord. Uit de diepte roep ik tot u, Heer.

Deze psalm, dit Bijbelse lied, wordt vaak gelezen en gehoord in deze tijd voor Pasen, de 40 dagen-tijd, ook wel de lijdenstijd genoemd. De dichter van de psalm klaagt, schreeuwt, bidt uit de diepte, vanuit een situatie die haast ondragelijk is...
lees meer »
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 3. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 3.

26 maart 2020

Ds. Carola Dahmen

Predikant 
 Beste mensen,

Het is prachtig lenteweer! Als je uit de wind bent, warmt de zon al. Het staat in zo’n raar contrast met de situatie waarin we op dit moment leven. Zeker als je graag naar buiten wilt gaan, maar het niet mag of niet kan. Gelukkig kunnen velen wel in de tuin zitten of op balkon. Ik hoor van velen van u/jullie dat je in de tuin kunt werken, maar ook als je binnen bent doet de zon gewoon goed...
 
lees meer »
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 2. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 2.

21 maart 2020

Ds. Carola Dahmen

Predikant 
 Beste mensen,

Elke dag, wanneer ik wakker word, lijkt het in eerste instantie een gewone dag. Tot ik ineens weer besef, dat vandaag weer zo’n dag is die anders loopt dan het gewone ritme. Het gaat met mij en mijn gezin helemaal niet slecht, we zijn niet ziek, gaan gewoon voor een wandeling naar buiten, naar de winkel, hebben internet en voldoende werk om handen. En toch voelt het benauwend...
lees meer »
 
Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 1. Nieuwsbrief PKN Oostzaan - jaargang 1, nr. 1.

18 maart 2020

Ds. Carola Dahmen

Predikant 
 Beste mensen,

Wat is het een rare tijd. Een groot deel van het openbare leven ligt stil. Ook onze kerkdiensten en samenkomsten gaan op dit moment niet door. Ook het kerkelijke leven is op dit moment anders dan normaal. Maar om het contact met u, jullie te houden en onderling van elkaar op de hoogte te blijven, stuur ik de komende weken nieuwsbrieven waarvan deze de eerste is...
lees meer »
 
 
 
 
VOORLOPIG GEEN KERKDIENSTEN OF ANDERE ACITIVITEITEN!

Tot en met 30 juni 2020!
 
Digitale Kerkdienst
24-05-2020

Ds. Pieter vd Woel
PG Zaandam
 
Digitale kerkdienst!
24-05-2020 [Video]Ds. Pieter vd Woel
PG Zaandam
 
Kerkbuurten

  
            Mei 2020
 
 
Facebook PG Oostzaan


 
 
YouTube PG Oostzaan


 
 
15e Nieuwsbrief
PG Oostzaan

  
          20 mei 2020
          Hemelvaart
 
 
Vacature jeugdwerker:
 
Rock Solid
 
Rock Solid Friends
 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.